NAJLEPSZE PRZEPISY

 

 

>POWRÓT<

Ziemniaki Farszerowane serem i boczkiem

.

  • PRZYGOTOWANIE:

  • Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  • Spore ziemniaki podobnej wielkości umyj dokładnie i osusz. Nie obieraj.
  • Przy pomocy ostrego noża natnij ziemniaki w poprzek w odstępach ok. 0,5 centymetrowych, ale nie do końca ziemniaka.
  • Przy pomocy pędzelka albo ręcznika papierowego natrzyj ziemniaki olejem rzepakowym albo oliwą, możesz też włożyć w szparki kawałki masła. Posól i popieprz.
  • Włóż ziemniaki do brytfanki i piecz ok. 45-60 minut (w zależności od wielkości ziemniaków), aż ziemniaczki będą zarumienione.
  • Wyjmij z piekarnika, włóż kawałki sera w ziemniaki i włóż z powrotem na ok. 5 minut, aż ser się pięknie roztopi.
  • W międzyczasie na patelni podsmaż szynkę lub boczek, pokrojone w kostkę i zrób sos czosnkowy (wymieszaj składniki), posiekaj też szczypiorek.
  • Ziemniaki wyjmij z piekarnika i podawaj posypane skwareczkami, z sosem i szczypiorkiem.