NAJLEPSZE PRZEPISY
>POWRÓT< |
Ziemniaki
Farszerowane serem i boczkiem
.
-
PRZYGOTOWANIE:
-
Rozgrzej piekarnik do 200°C.
-
Spore ziemniaki podobnej wielkości umyj dokładnie
i osusz. Nie obieraj.
-
Przy pomocy ostrego noża natnij ziemniaki w poprzek w odstępach
ok. 0,5 centymetrowych, ale nie do końca ziemniaka.
-
Przy pomocy pędzelka albo ręcznika papierowego natrzyj ziemniaki
olejem rzepakowym albo oliwą, możesz też włożyć w szparki
kawałki masła. Posól i popieprz.
-
Włóż ziemniaki do brytfanki i piecz ok. 45-60 minut (w
zależności od wielkości ziemniaków), aż ziemniaczki będą
zarumienione.
-
Wyjmij z piekarnika, włóż kawałki sera w ziemniaki i włóż
z powrotem na ok. 5 minut, aż ser się pięknie roztopi.
-
W międzyczasie na patelni podsmaż szynkę lub boczek, pokrojone
w kostkę i zrób sos czosnkowy (wymieszaj składniki), posiekaj
też szczypiorek.
-
Ziemniaki wyjmij z piekarnika i podawaj posypane skwareczkami,
z sosem i szczypiorkiem.
|